Kroppen är en barometer

vaderVädrets makter är starka. De påverkar oss vare sig vi vill det eller inte. Ingen kommer undan. Dock kan man dela in denna påverkan i ett antal olika kategorier, som vi av geografiska, biologiska och kronologiska skäl påverkas lite olika av. De hänger emellertid samman och växelverkar med varandra.

1. För det första har vi rena ”naturkatastrofer”: översvämningar, stormar, extrem kyla eller hetta etc.

2. För det andra har vi det väderberoendet som vi förr hade, och många människor än i dag har, vad gäller exempelvis spannmålsskörd etc. Är/var inte vädret gynnsamt finns/fanns det en överhängande risk att helt enkelt svälta ihjäl.

3. För det tredje har vi vädrets korrelation med vårt mående. Är det soligt väder blir vi gladare. Men bara om vi får ta del av solljuset, visar studier. Tvingas vi däremot vara inomhus vid soligt väder tycks vi i stället bli på sämre humör av det vackra vädret.

4. För det fjärde finns en biometeorologisk påverkan. Djur och växter kan känna av väderleksförändringar långt i förväg: blommor sluter sig, katter blir oroliga och fåglar söker mat som galningar för att vara mätta när ovädret kommer. Snabba väderomslag kan också få oss människor att bli trötta, irriterade, känsliga och statistik visar bland annat en ökning av hjärtattacker, migränanfall, blödande magsår och värkande leder.

En del av förklaringen ligger i att kroppen kan sägas fungera som en sorts barometer. Människokroppen består till 60-70 procent av vatten. Tänk då dels på hur starkt månens och solens gravitation påverkar jordens tidvatten, dels på att små och snabba barometertryckförändringar i atmosfären som sker inför ett väderomslag inte utjämnas lika fort i kroppen som stora förändringar i detsamma gör, så förstår man att det vore konstigt om inte all denna kroppsvätska – och dess förändringar – påverkade våra vävnader, leder och allmänna mående. Ännu värre kan det vara för gravida kvinnor, vars fostervatten på samma sätt ökar och minskar i förhållande till lufttrycket. Ett plötsligt lågtryck kan då göra att vattnet expanderar så mycket att det sätter igång förlossningen.

Vi mår således bäst vid högtryck, mycket sol, behagliga temperaturer och lagom luftfuktighet. Medelhavsklimat är med andra ord det mest optimala för människan: massor med dagsljus, inte alltför stark sol, behaglig luftfuktighet på 60 procent – och lagom värme året runt, så att kroppen inte behöver slösa energi på att vare sig kyla ner sig eller hålla värmen.

Tyvärr var det några – uppenbarligen mindre begåvade – individer som för x antal tusen år sedan valde att lämna detta vädermässiga paradis och vandra norrut. Mot kylan och ensamheten. Så för oss som sedan blev ättlingar till dessa ärthjärnor gäller det att gå ut och njuta av solen och ladda D-vitaminbatterierna när tillfälle ges, och därigenom få kraft att stå ut med de – ofta inom en alltför snar framtid – kommande lågtrycken.

Det finns dock en del saker vi kan trösta oss med:

1. Vi har ljusa somrar (och för de riktigt korkade, som gick ända upp till norra Skandinavien, finns till och med midnattssol under några veckor).

2. Vi kan efter ett åskväder – då ett överskott av positivt laddade joner laddas ur till ett överskott av negativa dito – känna en friskhet i luften och bli närmast euforiska. En sådan sval, skön och negativt laddad luft finns också vid havet, i fjällen och på platser med kraftig grönska, varför många människor trivs väldigt bra i dessa miljöer – den till namnet så kallade ”negativt” laddade luften till trots.

paraply3. Vi kan faktiskt också av ett riktigt ruskväder med regn och kraftig blåst få en energikick. Tänk att du går på gatan i ösregn. Det är mörkt. Du har motvind. Du går framåtlutad och tittar ner i backen, dels för att du tror dig då lättare forcera vinden, dels för att om möjligt försöka undvika det sneda regnets obehagliga stänk i ansiktet. Ditt synfält består i huvudsak av ilande höstlöv, som i motvinden möter dig längs marken. Denna suggestiva atmosfär fyller nu din kropp med adrenalin. Man kan helt enkelt ”må lite bra” och bli pigg av en del, lagom stora, strider med vädrets makter.

Men trots det är det nog ganska självklart vilket slags paraply man helst väljer att befinna sig under – lugn, glad och med en balanserad kroppsbarometer:

Couple at Beach

 

3 kommentarer

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>