Om sannolikhet

En ung och rabulistisk Anders Borg sa en gång att han ville att ”folk skulle få göra exakt vad de ville” – i alla lägen. Detta radikala uttalande är egentligen inget konstigt eller ovanligt. De flesta politiker har varit lite radikala i sin ungdom.¹ Sedan när de lämnat ungdomsförbunden och tar klivet över till ”den riktiga politiken” inser de – kanske av beundransvärda idealistiska skäl, kanske av populistiskt maktbegär – att de måste nyansera sin ideologiska verklighetsuppfattning för att kunna attrahera så många väljare som möjligt.

Så verkar också ha skett i fallet Anders Borg. Exempelvis berättar han i en intervju med Ulf Elfving att han med åren kommit till insikt om att kollektiva lösningar och offentlig sektor inte är så dåligt. Dessutom har han agerat på ett hårt, rättframt och föredömligt sätt gentemot bankerna under den senaste finanskrisen. Det återstår dock att se om de goda orden också omsätts i praktisk aktion. Ty, förenklat, går det inte att – som den tidigare Nobelpristagaren i ekonomi Paul Krugman påtalat – fortsätta privatisera vinster och socialisera förluster.

Men som Muhammad Ali har sagt: ”En man som ser världen på samma sätt när han är 50 år som när han var 20 år har slösat bort 30 år av sitt liv.” Nu är Anders Borg bara 44 år, så än pågår den här utvecklingen. Faktum kvarstår dock att han fortfarande är moderat – och framför allt ekonom. Och det är en yrkesgrupp och kvasivetenskap som har stora problem med trovärdigheten. Inte bara i kristider.

Detta bevisas inte minst av att en schimpans har goda möjligheter att vinna exempelvis börs-SM. Ekonomi är nog den enda ”vetenskap” där en apa kan lyckas lika bra som en disputerad forskare eller proffstyckande civilekonom. Det bevisas också av vad som föregick den senaste finanskrisens utbrott under hösten 2008. Den svenska riksbanken höjde då nämligen sin styrränta, för att strax därpå bli fullständigt överraskade av finanskrisens utbrott och sedermera vara tvungna att i princip gå ner på nollränta. De har med andra ord ingen aning om vad de håller på med eller vad som ska hända.

Det är som om en annan – oförtjänt tycker jag – utskälld, likaledes predicerande, yrkesgrupp – meteorologerna – för morgondagen skulle förutspå högtryck och 30 grader varmt, för att sedan mötas av en snöstorm och 20 minusgrader. Men det händer inte, för meteorologi är – till skillnad från ekonomi – en riktig vetenskap.

Med anledning av att Sverige nu, till en mycket låg ränta på 0,1 procent, ska låna ut 100 miljarder till Europas krisländer via IMF, har Anders Borg gjort ett i sammanhanget intressant uttalande, där han kommenterar riskerna med att Sverige inte skulle få tillbaka pengarna:

Jag skulle säga att det finns en väldigt väldigt väldigt väldigt väldigt väldigt väldigt väldigt väldigt väldigt liten risk för det.

Jag vet inte om han är felciterad eller om han verkligen sa exakt så. I vilket fall tycks Anders Borg anse att riskerna med lånet är väldigt små. Så tolkar jag det i alla fall…

Men trots hans tvärsäkerhet för att det blir ”strålande solsken i morgon”, så opponerar sig nationalekonomen Lars Calmfors direkt och påtalar att det mycket väl kan komma in regnskurar som stör Borgs ”blåa himmel”. För om det går illa med eurokrisen kan länderna få svårt att betala tillbaka.

Jag kommer osökt att tänka på likheterna med 1970-80-talens debatt om kärnkraft. Den påstods ju vara ungefär lika bombsäker som Anders Borg är i föreliggande fall. Trots det har flera veritabla olyckor och flertalet incidenter skett.²

Denna genialiska monolog från tiden för den demokratiskt tvivelaktiga folkomröstningen om kärnkraft 1980, hade därför lika gärna kunnat appliceras på dagens kapitalism och de nyliberala ekonomernas svårigheter att förutse de däri – beklagligt pålitligt – återkommande ekonomiska härdsmältorna:

Läs mer: DN, DN, DN, DN, SVD, SVD, SVD, SVT, SR, SR, AB, AB, AB, AB, GP, SVT, SVT, SVT, SVT.

Fotnoter:

¹ Men ingen har nog varit så radikal som den förre vänsterledaren Lars Ohly. Och då syftar jag inte på hans revolutionära, kommunistiska förflutna, utan på det faktum att han i sin ungdom var med i Folkpartiets ungdomsförbund.

² Nu menar jag nödvändigtvis inte att Sverige inte skulle låna ut dessa pengar – vi måste ju vara med och lösa krisen på nåt sätt – utan vill bara som exempel visa hur nyckfull och osäker den ekonomiska världen är.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>