Person eller ideologi?

Om man i tidens populistiska och personfixerade anda skulle lägga ihop Aftonbladets båda läsarundersökningar ”Vem tycker du ska bli nästa ledare för S?” och ”Hur viktig är partiledaren för ditt val av parti när du röstar?” borde Socialdemokraterna utan tvekan välja Jan Eliasson till ny partiledare.

Han leder omröstningen överlägset samtidigt som hela 65 procent anser att partiledaren är ”mycket viktig” vid val av parti. Endast knappa 17 procent har svarat att det spelar en ”liten” roll.

Detta är givetvis beklagansvärda siffror för oss som sätter ideologi före person. Men i dagens varumärkesorienterade värld är det väl knappast förvånande att politiker, liksom företag, i första hand bedöms efter deras förmåga att skapa ”förtroende”.

Det är heller inte föga förvånande att det i tider som dessa är den inom Socialdemokraterna med mest borgerlig aura som nu förs fram som favoriten. Jan Eliasson är karismatisk, världsvan och alltid elegant klädd med flotta silkesnäsdukar i bröstfickan.

Dock kanske det kan finnas ett tvivel på hans inrikespolitiska erfarenhet och debattförmåga. Själv har jag mestadels sett Eliasson i intervjuer där han får lägga ut texten inom sina favoritområden och berätta underhållande anekdoter från sina många utlandsuppdrag. Jag har inte sett honom hålla något tal, så jag kan inte bedöma hans retoriska förmåga och i en debatt i Agenda mot Carl Bildt för ett par år sedan imponerade han – till min förvåning – faktiskt inte.

Men med tanke på folkets rangordning av person och ideologi kanske inte det spelar någon roll. För om det är nåt han utstrålar så är det ju kompetens och förtroende.

Skriv en kommentar

Du kan använda följande HTML HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>